GUIDE: App to date - Effektfullt!

En front där det alltid rör sig inom iOS är effekter. För den här artikeln har jag vaskat fram några riktiga guldkorn från det senaste året, som visar på tre av de saker som gör det så kul med musik i iOS – hög kvalitet, kreativa (ibland på gränsen till galna) utvecklare och låga priser.

INTERVJU: Todd Rundgren

Todd Rundgren är en lika legendarisk artist som producent. Han har genom åren också haft för vana att spela, sjunga och producera sina soloplattor på egen hand. På det nya albumet har han dock samarbetat med en osannolik uppsättning artister, från Robyn och Trent Reznor till Daryl Hall och Ronald Fagen.

TEST: Steinberg Nuendo 8

Nuendo 8 bjuder på riktigt bra ny funktionalitet såsom klippbaserad effektläggning, ångerfunktion i mixern, djupare integration med spelljudsmotorn WWISE, ny videomotor, förbättrad fönsterhantering med mera. Därtill har Steinberg skrotat NEK-expansionen och implementerat alla musikfunktioner och pluggar från Cubase, vilket gör Nuendo 8 till den förmodligen största uppdateringen i programmets historia. MM testar.

FÖRHANDSTITT: NORD STAGE 3

Vi tar en liten förhandstitt på Clavias senaste giv. Nord Stage 3 är femte generationen Nord Stage. NS3 erbjuder förbättringar, utvecklingar samt en rad nyheter från föregående NS-modeller. Orgeln är hämtad från Clavias dedikerade värstingorgel Nord C2D, synten som bygger på samma motor som Nord Lead A1 med adderad sample playback. Pianodelen har bland annat dubblerat minne (2 GB), utökad polyfoni (120 röster), ett par filtreringsalternativ för varje piano samt en ny kategori (Layer).

TEST: Laney R500-115

Laney är väl mest kända för att göra gitarrförstärkare, kanske framförallt en signaturmodell åt Black Sabbath-gitarristen Tony Iommi. Men faktum är att de under sin femtioåriga historia tillverkat såväl basförstärkare som PA-system, som användes av Led Zeppelin när det begav sig. Nu har Laney har släppt en ny kombo i sin Richter Bass-serie. Vi kollar in.