UTE NU: Steinberg Cubase 9.5

UTE NU: Steinberg Cubase 9.5

Uppdaterade versioner av Pro, Artist och Elements tillgängliga i skrivande stund. 

Till version 9.5 av Cubase har Steinberg spänt öronen lite extra och fokuserat på efterfrågningar från sina användare. Likt föregående inkarnation satsar man återigen på smidigare arbetsflöden. Åtkomst till funktionerna varierar, beroende på om du kör Pro, Artist eller Elements. Nedanför kan du läsa om de nya inslagen.

Zoning 2.0

Vad man menar med Zoning 2.0 är att man byggt vidare på zon-konceptet som introducerades i och med version nio, tänkt bland annat som en smidig lösning för kreatörer med mer begränsad skärmyta att komma åt editorn, mixer, et cetera. Till version 9.5 har den högra "zonen" vuxit från en tabb till fyra stycken, vilket betyder att VSTi nu fått sällskap av Media (åtkomst till din dators mappstruktur) Control Room (ger direkt åtkomst till bland annat monitoreringinställningar och talkback) och Meter (alternera exempelvis mellan master- och loudnessmätare). 

Automation

Här lovar man automationskurvor med mer finess än tidigare, närmare bestämt större möjligheter att på detaljnivå sätta ut punkter och därefter dra efter eget tycke och smak. 

Metronom 

Klickmotorn har blivit mer avancerade än tidigare, hävdar man. Från att enbart ha erbjudit fliken General, har man nu lagt till två tillskott: Click Sounds och Click Patterns. Vad den förstnämnda fliken innehåller är en rad olika valmöjligheter beträffande klickljud, som här kan konfigureras med över ett drygt dussin presets eller egna ljud från dator, samt justeras vad gäller velocity, tonarter, med mera. Click Patterns, som enbart följer med Pro-versionen, tar konfigurationen ett snäpp högre. 

64-bitars motor för mixning (floating point)

En dubbelt så kraftfull motor låter tämligen självförklarande. Vad Steinberg lovar här är: "With this state-of-the-art engine you will no longer need to compromise when it comes to quality, precision and realism. Get all the details about the advanced audio engine that calculates your summing, mixing and effects processing with double-precision accuracy, performing each task with the utmost level of detail, dynamics and transparency."

Fler inserts

Nu går man från åtta insert-slots till det dubbla antalet, vilket lär borga rejäla experimentmöjligheter. En nyhet i Pro- och Artist-versionerna är att pre- och post-markören går att placera ut var som helst i effektkedjan. 

Vintage Compressor, Tube Compressor och Magneto III får nya gränssnitt

En uppdatering vore väl inget utan nya gränssnitt? Vintage Compressor har fått en uppiffning mer rättvis originalutförandet, med större kontroller och reglage för enklare åtkomst av dess egenskaper. Tube Compressor följer samma uppskalade modell, med en tydligare look, men är också kapabel till side-chaining. Sist men inte minst har vi Magneto II, även här med ett mer överblickarbart utseende. 

Direct Offline Processing

Tidsbesparing, städad nedmixning och skonad processorkraft är några av fördelarna med Direct Offling Processing. Med denna feature kan man ordagrant lägga till effekter eller processer till särskilt utvalda ljudspår eller enskilda inslag, utan att exempelvis konfigurera mixern. Ta en titt på klippet nedanför hur man går tillväga. 

Flux

Här har vi det senaste tillskottet till HAlion Sonic SE 3, nämligen synthesizern Flux. Vad det rör sig om är en wavetable-variant laddad med 100 presets baserade på ett stort antal waves, som man dessutom kan användas för att skapa egna alster. Kika på utbudet i klippet nedanför. 

Vill du läsa mer om innehållet i Cubase 9.5, klicka här!

PRIS: 9.5 PRO: 5 349 KRONOR, ARTIST: 3 039 KRONOR, ELEMENTS: 923 KRONOR (NEDLADDNING)
TILLVERKARE: STEINBERG, WWW.STEINBERG.NET

BRANSCHNYHET: Milab och Pearl återförenas efter 40 år

BRANSCHNYHET: Milab och Pearl återförenas efter 40 år

GUIDE: Vad har du i riggen, Nate Newton? (Converge)

GUIDE: Vad har du i riggen, Nate Newton? (Converge)