INTERVJU: 11 snabba med Miss Li

INTERVJU: 11 snabba med Miss Li

"Uppvärmningen är otroligt viktig för mig"

Miss Li, en av vår tids folkkära artister, är aktuell med sitt nya studioalbum A Woman's Guide to Survival. Ett såväl musik- som budskapsmässigt vasst och viktigt sådant innehållande sedvanligt skarpt låtskrivande och känsloväckande texter. Som en fenomenal vokalist var vi nyfikna på Linda Carlssons bakgrund och vilka tips hon har för att vässa stämbanden. 

Berätta om gången då du bestämde dig för att börja sjunga.

– Åh, det var nog liksom inte en specifik dag eller så, utan det kom en smygande längtan att sjunga. Redan i lågstadiet har jag minnen att jag står bakom matsalen på rasterna och sjunger i stället för att leka med de andra. Sedan fortsatte det och på högstadiet stod jag på rummet och skrek till Janis Joplins Piece of My Heart varje dag efter skolan. Sången var inget påtvingat från mina föräldrar, utan det kom helt naturligt inifrån och jag tyckte bara att det var skitkul. Då hade jag såklart inga tankar på att bli artist, utan det var bara något jag gillade att göra.

Fanns det någon särskild sorts musik, artist eller låt som då var inspirerande?

Miss Li 4.jpg

– Just då var det framför allt starka kvinnliga sångerskor. Janis Joplin var alltid där, men när jag sökte annan teknik och utmaning så var det Whitney Houston och Aretha Franklin som gick konstant i bandspelaren. Ibland utmanade jag mig själv och tänkte: "Jag får inte tillåta mig själv att gå ner och äta middag förrän jag satt den där veilingen på I Will Always Love You. Alltså, övade tills jag nailade den.

Hur lång tid tog det för dig att utveckla din sångröst?

Oj, det beror på hur man menar. För jag utvecklas hela tiden, från att jag var liten till nu. Jag anser inte att jag är en färdigskolad sångerska, utan kan fortfarande lära mig ny teknik. När jag var barn så sjöng jag precis som alla andra på dagis och förskola, men det var nog först på lågstadiet som någon sa till mig att jag hade en fin röst.

Vilka sångövningar skulle du rekommendera för nybörjare, och vilka för mer erfarna vokalister?

– Testa att sjunga alla typer av sånger; pop, jazz, blues, folkvisor, rap, med mera. Prova olika saker. Skruva på rösten, testa olika röster, testa göra vibrato. Gör det någonstans där du kan tillåta dig själv att låta fjantig, konstig, sjunga fult, allt för att prova dig fram hur många olika röster du egentligen har inom dig. Sedan sätter du på din favoritartist, och sjung HÖGT! Ta i. Testa att sjunga precis som den gör. Ge dig inte förrän du kan låta exakt så. Det är inte meningen att du ska bli en kopia av den artisten, bara ett ypperligt bra sätt att lära dig den artistens knep och sångteknik. Det finns ju så klart massa hjälp du kan få längs vägen också. Sångpedagoger och liknande. Det kan vara jättebra att få lite andra tips och knep som de har. Sedan ska man aldrig se sig själv som fullärd. Fortsätt sjunga hemma, i duschen, nya typer av låtar och musik.

Hur viktig är uppvärmningen för dig?

Uppvärmningen är otroligt viktig för mig. Inte när jag nynnar lite hemma, men när jag ska ha konsert är det ett måste. Jag kan börja stretcha och värma upp cirka två timmar före och hålla på fram till gig, samtidigt som jag sminkar mig eller dylikt. Sträck ut kroppen, stretcha tungan, klä dig varmt så inte kroppen stelnar till. Precis som en idrottsman som värmer upp musklerna inför ett tränings/tävlingspass så måste ju även tungan värmas upp. Sedan finns det massa sångövningar man kan göra. Om man är osäker kan man kolla på Youtube.

DISKOGRAFI

Late Night Heartbroken Blues (2006)
God Put a Rainbow in the Sky (2007)
Songs of a Rag Doll (2007)
Dancing the Whole Way Home (2009)
Beats & Bruises (2011)
Tangerine Dream (2012)
Singles and Selected (2012)
Wolves (2013)
A Woman's Guide to Survival (2017)

I vardagen, vid sidan om sjungandet, vilka saker finns det som man som vokalist kan ha i åtanke när det kommer till att ta hand om sin röst?

Jag tappar alltid rösten om jag är på krogen och står en hel kväll och försöker överrösta musik och en stimmig lokal. Jag gillar att vara ute, så det är verkligen något jag sörjt att jag inte kan göra lika mycket under turnéperioder.

Finns det någon vokalist som du ser upp till?

– Oj, så otroligt många! Själv har jag ju gillat ganska souliga, bluesiga sångerskor som Janis Joplin, Bettye Lavette, Aretha Franklin. Men även Kate Bush, som är raka motsatsen egentligen. På senare år är jag imponerad av Rihanna som enligt mig har en grymt intressant röst. Den är som en rak stråle från början till slut och hon använder väldigt sällan vibrato. Jag gillar vibrato men jag kan bli lika impad av någon som henne som gör tonerna helt spikrakt.

Vad tycker du om autotune? Tycker du att det är ämnat för enbart studion, eller ett stiluttryck som även har sin plats live?

Jag har hatat autotune. Speciellt när det kom pang bom och Cher sjöng Believe. Men med tiden har det blivit ett så använt begrepp och spelat stor roll i dagens moderna melodier. I Los Angeles, när jag varit där och skrivit musik, så sjunger artisterna in låtarna med autotune direkt. För mig som svensk är det galenskap, men även det har jag fått vänja mig vid.

Finns det någon genre du aldrig skulle ge dig på?

– Nej! Jag vill inte sätta några sådana principer i mitt yrkesliv. Åtminstone inte som låtskrivare. Dock kan jag lova att jag som Miss Li aldrig kommer rappa

Berätta om ditt bästa minne från inspelningen av A Woman’s Guide to Survival.

– Det finns så otroligt mycket kul, och jobbigt, som hänt under inspelningen av detta album. Vissa låtar har tagit sjukt lång tid att skriva och spela in, tills vi kände att vi var nöjda med dem. Men det finns tre låtar på albumet som gick supersnabbt och smärtfritt. Det är Love Hurts, The Day I Die och Beautiful. De två sistnämnda låtarna kom till cirka två, tre veckor innan deadline, så vi hade inte mycket tid att knåpa och ändra saker, utan de fick vila i att ”de blev som de blev”. Jag gillar sådant.

Vi är alltid intresserade av ny musik, vilken artist har fångat dina öron just nu?

– Åh, jag har själv fastnat för Khalid. Det är nog det ”nyaste” jag lyssnar på just nu. Väldigt enkel sång, men så chill och bra popmusik år 2017.

Lyssna på Miss Lis A Woman's Guide to Survival!

RETRO: MM testar Yamaha DX7IIFD (MM 6/7 1987)

RETRO: MM testar Yamaha DX7IIFD (MM 6/7 1987)

PRODUKTNYHET: Adam Hall Stage Equipment släpper rackbelysning

PRODUKTNYHET: Adam Hall Stage Equipment släpper rackbelysning