DAGENS KLASSIKER: The Beach Boys, Bob Dylan, Iron Maiden

DAGENS KLASSIKER: The Beach Boys, Bob Dylan, Iron Maiden

Den 16 maj i musikhistorien är förknippad med flera fantastiska skivsläpp, bland dessa Pet SoundsBlonde on Blonde och Piece of Mind.

the-beach-boys-pet-sounds-album-cover-billboard-1240.jpg

The Beach Boys – Pet Sounds, 1966 (Capitol)

När musikkritikerna ombeds lista de viktigaste plattorna i popmusikens utveckling, hamnar The Beach Boys i dag 51 år gamla klassiker Pet Sounds ofta i toppen. I jämförelse med föregående albumet Beach Boys' Partys karaktäristiska surf-stuk, är känslan av att kvintetten låst sig in i studion med skygglappar fästa vid tinningarna och pressat ut varje uns kreativitet här total. 

Resultatet suger in en i en närmast trans-liknande atmosfär, och lämnar en med en sorts drogliknande abstinens efter att tåget passerat i slutsekunderna av slutspåret Caroline, No. Beroendeframkallande och ständigt nyanserande är beskrivningar som ligger nära till hands när Pet Sounds kommer på tal. 

Bob Dylan – Blonde on Blonde, 1966 (Columbia)

Alstret som inte enbart sluter cirkeln för Dylans rocktrilogi i mitten på 60-talet, föregått av Bringing It All Back Home och Highway 61 Revisited, utan klassas som en av hans allra starkaste prestationer. Kantat i ett tidigt stadium av problematik vid val av inspelningsplats, föll till slut valet på Columbia Studio B i Nashville, Tennessee.

Och nog är den ikoniska stadens vibrerande musikanda närvarande, alltid. Men det utsökta musicerandet sätter inte en fullständig prägel, för lekfullheten och glädjen som denna ensemble utstrålar är nog den största behållningen. Och sett till budskapet bottnat i såväl satir, ironi och kärlek, briljerar Dylan från början till slut. En odödlig klassiker. 

Iron Maiden – Piece of Mind, 1983 (Capitol Records)

Efter den gigantiska succén med The Number of the Beast – det första med nye vokalisten Bruce Dickinson – får även den nyligen rekryterade batteristen Nicko McBrain uppleva euforin från heavy metal-världen när Iron Maiden släpper den minst lika starka uppföljaren Piece of Mind.

Klassikerna radas upp, en efter en. Framför allt på albumets A-sida, där mästerverken Where Eagles DareRevelationsFlight of Icarus och Die With Your Boots On huserar. Men även B-sidan håller en skyhög nivå, vars startskott The Trooper inte är i behov av någon kommentar. Piece of Mind ger inget annat än ståpäls till tusen. Än i dag. 

Fler plattor värda ett omnämnande: The Shadows – Shadow Music, Devo – Freedom of Choice, Phish – Farmhouse

RECENSION: Harry Styles – Harry Styles

RECENSION: Harry Styles – Harry Styles

Musikermagasinets juninummer ute nu!

Musikermagasinets juninummer ute nu!