TEST: Clavia Nord Piano 3

TEST: Clavia Nord Piano 3

Alla goda ting är Nord Piano 3

Text: Ulf "Vinyl" Stenberg

Nord Piano 3 är det senaste i raden av stagepianon från svenska tillverkaren Clavia. Till skillnad från exempelvis Nord Stage eller Nord Electro innehåller Nord Piano inga orgelsimuleringar men har annars många gemensamma drag. Bland annat kan du använda samma ljud från Nord Piano Library och Nord Sample Library. Vi tar en titt! 

Nord Piano 3 har två helt separata delar som alstrar ljud. En pianodel samt en syntdel. Du kan använda båda samtidigt för att göra splits eller layers. Med sex separata effektenheter är möjligheterna att färga grundljuden ganska omfattande. Nyheterna från Nord Piano 3 består i korta drag av en förbättrad klaviatur vilken simulerar mekaniken i en flygel, en betydligt skarpare display samt fler möjligheter att kontrollera ljuden i Sample Synth-delen.

Nu finns även LED-indikation för splitpunkter. De sitter vid klaviaturens överkant. Denna funktionella finess känns igen från Nord Stage. Minne för piano och samplingar är dubblerat sen tidigare modell. Pianodelen är på 1 GB och Sample Synth kan omfatta samplingar på totalt 256 MB. Nord Piano 3 kommer endast med en storlek på klaviatur, 88 tangenter.

KONSTRUKTION

Frontpanelen är indelad i fyra avdelningar. Från vänster är det Program, Piano, Sample Synth samt Effect. I programdelen sparar du och väljer program. Du hittar också globala funktioner såsom inställningar för MIDI, hur utgångarna och pedalerna ska fungera, samt finstämning och global transponering. Ytterligare en transponering vilken kan sparas för varje Program hittar du på panelen. Här finns fyra banker med plats för 50 program vardera. Ett Program i Nord Piano 3 innehåller inställningar för alla funktioner du ser på panelen. Mastervolym undantaget. Det innebär kompletta inställningar för både piano och Sample Synth, effekternas inställningar samt split- och layer-inställningar.

Utöver de tvåhundra platserna för program som kan sparas finns fem stycken så kallade Liveminnen. Ett ljud som ligger i Live-minnet uppdateras kontinuerligt när du använder det utan att du behöver gå igenom någon save-process. Live-minnena är mycket praktiskt användbara då du, oavsett vilket nummer på Program du befinner dig i, omedelbart kan hoppa till något av de fem Live-ljud du valt. Det fungerar lite som en virtuell keyboardrigg där du snabbt kan byta mellan olika keyboardstationer. 

Klaviaturen har vägda tangenter med trippla sensorer och en virtuell flygelmekanik. Bland annat bidrar detta till att du kan slå an en ton även då den bara är lyft halvvägs. Många vägda klaviaturer kan bli rätt tungspelade. I värsta fall sitter klaviaturen som en barriär mellan dig och pianoljudet. Det kan låta bra och även kännas rätt bra men du får inte samma direktkontakt med ljudet som på en flygel. Framförallt kan det vara lite svårkontrollerat att spela pianissimo. Jag upplever att klaviaturen på Nord Piano 3 tar bort den barriären. Du kan kontrollera dynamiken precist i alla nyanser. Speciellt när du spelar svagt.

På baksidan hittar vi tele ut för vänster och höger kanal, en minitele för monitor in, MIDI in, MIDI ut, USB samt anslutningar för volym-, control- och sustain-pedal. En inkopplad control-pedal kan styra effekterna i första
effektenheten samt volym för valfri part. Du kan exempelvis spela piano och låta pedalen styra volymen ett stråkljud. 

PIANODEL

Fabriksbanken innehåller fem flyglar, en elflygel, fem pianon, nio elpianon, två DX7-pianon, clavinet samt fem olika nyanser av cembalo. Jag möblerade om relativt omgående och laddade bland annat in Clavias julklapp Royal Grand 3D vilket är ett flygelljud, Yamaha S6, inspelat med binaural-teknik. Även om det är optimerat för lyssning i hörlurar låter det fantastiskt även i högtalare.

Även om det är optimerat för lyssning i hörlurar låter det fantastiskt även i högtalare.

Samtliga kategorier har ljud i toppklass med undantag för Clavinet-ljudet som jag tycker halkat på efterkälken. I sektionen Acoustics hittar vi funktioner som bidrar till en autentisk upplevelse av de redan bra grundsamplade pianoljuden. När du spelar en ton på flygeln och det finns strängar som inte är dämpade, antingen genom att du håller ner sustain-pedalen eller håller ner andra tangenter, kommer även dessa strängar vibrera och skapa övertoner (sympathetic string resonance). Detta resulterar i ett större ljud med mer rymd än hur strängarna låter var för sig. Detta känner alla som suttit vid en flygel eller piano till.

Detta är återskapat på ett trovärdigt sätt i Nord Piano 3. Även de ljud som själva pedalen ger ifrån sig finns med. Pedalljuden är anslagskänsliga och har skilda klanger för flygel, piano och Rhodes. Keyboard touch finns med tre olika värden. I praktiken adderar funktionen velocity-värden så du inte behöver ta i lika mycket när du ska spela starkt.

SAMPLE SYNTH

I Nord Piano 3 finns möjlighet att få upp listor med ljud för att kunna välja bland kategorier och organisera. Funktionen finns även för Program och pianon och blir till mycket stor hjälp i Sample Synth. Har man upp emot tvåhundra samplingar i minnet kan det bli rätt rörigt att hitta om man inte har struktur på ljuden. Syntdelen har ett mycket åtstramat utbud av parametrar men fungerar i praktiken väl.

Här finns en avdelning för dynamik, en envelope samt transponering av oktav. Med kontrollerna för dynamik väljer du ifall anslagsstyrkan ska påverka volym och filter. Envelopen har en kontroll för attack samt en för decay/release. Om kontrollen för det sistnämnda står på klockan tolv eller mer övergår den från att kontrollera decay till att styra release. Samtidigt blir sustain-nivån, vilken saknar kontroll, maximal. Mycket fiffigt. Liksom på pianodelen finns här kontroller för volym samt om pedaler för sustain och volym ska påverka den aktuella ljuddelen.

Fabriksljuden är strukturerade på ett bra sätt och funktionerna med listor gör att du smärtfritt kan hitta ljud av den typ du söker.

Samplingsminnet är smockfullt när den levereras men du kan byta varje sampling i minnet mot ditt eget val från det stora gratisbiblioteket Nord Sample Library. Biblioteket håller mycket hög klass och innehåller bland annat en stor sampling retroljud. Här finns kompletta ljuduppsättningar från Chamberlain och Mellotron, en uppsjö samplingar från olika syntar och stråkmaskiner. Här finns även en mängd ljud skapade speciellt för Clavias bibliotek i form av brass och stråkar, en gedigen samling kinesiska instrument med mera. Biblioteket utvecklas fortlöpande. Du kan även konvertera egna samplingar till Nord-format med hjälp av programvara som finns gratis på Clavias hemsida.

EFFEKTER

Effektutbudet består av fyra separata effektenheter vilka kan påverka ljudet från endera ljuddel, en eq som kan påverka endera eller båda samt en reverbenhet som är global och påverkar båda ljuden. I en redan bra effektarmada hittar man ett par förbättringar. Effektenheten med autopan, tremolo och ringmodulator kan nu enkelt styras med kontrollpedal.

Effekten med phaser, flanger och chorus innehåller nu även modulationseffekten Vibe. En kul detalj är att displayen nu visar att det är Small Stone och Mu-Tron som är de två olika phaser-effekterna som simuleras. Här finns även delay-effekt med tap-funktion samt en förstärkarsimulator innehållande tre simulerade förstärkare, kompressor och rördist.

I ANVÄNDNING

Nord Piano 3 är en fröjd att använda. Klaviaturen känns fantastisk, det låter bra och du hittar samtliga funktioner enkelt och snabbt. Fabriksljuden är strukturerade på ett bra sätt och funktionerna med listor gör att du smärtfritt kan hitta ljud av den typ du söker. På panelen kan man glasklart utläsa alla funktioner. Exempel på detta är hur behandlingen av splits och layers sker och hur du tar effekterna i anspråk.

Om det skulle finnas något man önskar så är det fler utgångar, alternativt möjligheten att stänga av reverbet för ena ljuddelen. Spelar du exempelvis i pianobar kanske du vill splitta keyboarden och använda ett basljud samtidigt som ett stort flygelljud i stereo. Vill du då använda reverb på pianodelen blir det rymdklang även på basljudet och splittar du utgångarna så att du får ett ljud i varje utgång så får du mono i pianot. 

Något jag rekommenderar och som starkt bidrar till en förbättrad spelkänsla är Clavias keyboardstativ. Finns som tillbehör både i trä, som en sorts hempianovariant, och som ben som skruvas på likt Rhodes. Stabiliteten blir avsevärt mycket bättre i jämförelse med ett krysstativ. 

SAMMANFATTNING

Ett enkelt gränssnitt, bra funktioner och ett ljudbibliotek i toppklass gör Nord Piano 3 till en vinnare. Jag välkomnar alla nyheter eftersom samtliga förbättrar maskinen utan att ta bort några funktioner och utan att begränsa användbarheten eller göra den krångligare. Nord Piano 3 är, för den som vill ha ett professionellt stagepiano som låter bra, enkel att använda och en glädje att spela på. 

PLUS

En uppsättning strålande ljud från Nord Piano Library ingår
Egen anpassning av pianoljud
Eget val av samplingar
Mycket bra och lättspelad klaviatur
Extremt enkelt gränssnitt
Bra effekter

MINUS

Inget
 

FAKTA

TYP Stagepiano
KLAVIATUR 88 tangenter vägd klaviatur utan aftertouch
ANTAL RÖSTER 40/60 (stereo/mono piano), 15 röster Sample Synth
MINNE 1 GB piano plus 256 MB synth
ANSLUTNINGAR L, R Tele, hörlur, monitor in, USB, MIDI in och ut, sustain- och volympedal
LJUDMINNESPLATSER Fyra banker gånger 50
ljud (200 ljudplatser) samt fem live-minnen
EFFEKTER Sex separata stereoenheter: effect 1, effect 2, delay, eq, comp/amp samt reverb
ANNAT Pedalenhet med tre pedaler medföljer (sustain, sostenuto, soft), kompatibel med Nord Piano Library och Nord Sample Library vilka ingår utan extra kostnad
PRIS 23 990 kronor
DISTRIBUTÖR Clavia, www.nordkeyboards.com

ATT JÄMFÖRA MED

Yamaha CP1
Korg SV-1
Roland V-Piano
Nord Piano 2

PreSonus Studio One inne på version 3.5 [VIDEO]

PreSonus Studio One inne på version 3.5 [VIDEO]

BYGGSPECIAL: Plastrelikering

BYGGSPECIAL: Plastrelikering