DAGENS KLASSIKER: Midnight Oil – Diesel and Dust

DAGENS KLASSIKER: Midnight Oil – Diesel and Dust

I dag fyller den australiensiska kvintetten Midnight Oils storslagna album Diesel and Dust 30 år. En platta som inte bara är mycket välljudande, utan samtidigt tänkvärd. 

Midnight Oil – Diesel and Dust, 1987 (Spirit Music/Columbia)

Sex album in i karriären kom den Sydney-baserade gruppens storslam. Om än helt briljanta färdmedel, var det inte enbart för den fantastiska musikaliska insatsen i hitlåtarna Beds Are BurningPut That Weapon Down, DreamworldArctic World och The Dead Heart som gjorde att världen fick upp ögonen för kvintetten, med den formidable vokalisten Peter Garrett i spetsen. Budskapsmässigt rev alstret ned applåder i massor, då det slog ett slag för landets hårt drabbade ursprungsbefolkning. 

Spelningar blev det gott om för bandet, som bockade av större delen av jordklotet. Sverige har "The Oils" besökt sju gånger genom åren, bland annat Hultsfredsfestivalen 1994 och Furuviksparken i år. Så, hur pass bra låtar herrarna i dag, om vi jämför med då?

SUMMER NAMM 2017: Peavey

SUMMER NAMM 2017: Peavey

TEST: Heavyocity NOVO

TEST: Heavyocity NOVO