DAGENS KLASSIKER: The Supremes – Where Did Our Love Go

DAGENS KLASSIKER: The Supremes – Where Did Our Love Go

För 53 år sedan, den 31 augusti 1964 introducerades en av skivbolaget Motowns någonsin starkaste alster för världen: Where Did Our Love Go av den otroligt talangfulla trion The Supremes. Ett tolv låtar långt album sprängfyllt med hitsinglar och klassiker som lever kvar än i dag. 

Foto: Jac. de Nijs / Anefo, Nationaal Archief

The Supremes –  Where Did Our Love Go , 1964 (Motown)

The Supremes – Where Did Our Love Go, 1964 (Motown)

Det finns ingen anledning att inte älska det här skivbolaget, som gett oss så ofantligt många förstklassiga album genom åren: Smokey Robinson and the Miracles Going to a Go-Go, Marvin Gayes Let's Get It On och What's Going On, The Temptations Sky's the Limit, Stevie Wonders Talking Book och Innervisions, Four Tops Reach Out, och åtskilliga fler mästerverk. I min bok sticker dock denna giv ut lite extra.

För många är The Supremes (Diana Ross, Florence Ballard och Mary Wilson) här starkast förknippad med singlarna Where Did Our Love GoBaby Love och Come See About Me, som tillhör den omåttligt framgångsrika låtskrivartrion Brian Holland, Lamont Dozier och Eddie Hollands (Holland-Dozier-Holland) allra största bedrifter. Men, i sedvanlig ordning finns det åtskilliga fler spår här som, under ledning av en producentkvintett bortom denna värld, tangerar dessa hits.

Ta till exempel den Smokey Robinson-författade, svängiga och saxofondrivna dängan Long Gone Lover, den pianoklinkande balladen I'm Giving You Your Freedom, eller de förträffliga trum- och pianoarrangemangen som driver det näst sista spåret Your Kiss of Fire, så inser man vilken kolossalt hög nivå The Supremes andra giv håller – från början till slutklämmen Ask Any Girl

Nu känns det som att adjektiven kommer inflygande från alla håll och kanter, men det är långt från obefogat, för Where Did Our Love Go är Motowns verkliga höjdpunkt, end of story. Slutligen måste jag tipsa om återutgivningen från 2004, funnen nedanför, som markerade att skivan då passerade 40-strecket, där man bjussat på en rejäl portion bonusmaterial, innehållande såväl mono- som stereoversioner, studiotagningar, liveframträdanden och låtar som inte hamnade på den slutgiltiga produkten. 

Inspelad i: Hitsville U.S.A., Detroit, USA / Producerad av: Brian Holland, Lamont Dozier, Smokey Robinson, Norman Whitfield och Robert Gordy / Bästa spår: I'm Giving You Your Freedom

PRODUKTNYHET: Vox Continental

PRODUKTNYHET: Vox Continental

PRODUKTNYHET: Boss AD-10 [VIDEO]

PRODUKTNYHET: Boss AD-10 [VIDEO]