DAGENS KLASSIKER: N.W.A – Straight Outta Compton

DAGENS KLASSIKER: N.W.A – Straight Outta Compton

Ett av hiphopens största och viktigaste album genom tiderna – Straight Outta Compton – närmar sig i dag sin 30-årsdag. Vi hyllar därför i dag denna musikaliska kulturmilstolpe. 

Foto: Ithaka Darin Pappas (Tack Artist Group)

N.W.A – Straight Outta Compton, 1988 (Ruthless/Priority)

Kassören på skivbutiken Megahertz stirrade skeptiskt på mig där jag, 13 år med en hundralapp i handen stod framför honom, med Tupac Shakurs fullängdsdebut 2Pacalaypse Now lagd på disken. Var det något som de kedjerökande eleverna i c-klassen på den lokala högstadieskolan influerade mig med på den tiden, var det musiken. Och efter den tacksamma inkörsporten gick det som på räls: Gang Starr, Onyx, Public Enemy, Biggie, Wu-Tang Clan och Cypress Hill.

Underligt nog kom legenderna i ikoniska N.W.A på tal långt senare, när jag och en klasskamrat under universitetstiden började växla låtar och album med Jedi Mind Tricks, Army of The Pharaohs och Snowgoons (som jag blivit tipsad om via en nära vän hemifrån). Så fort låten Express Yourself spelades sänktes en blandning av eufori och skam över mig: "Hur kunde jag inte ha ägnat detta monument ett uns uppmärksamhet tidigare?". 

Då alster som Violent (2Pac), Seven (Army of The Pharaohs) och Full Clip (Gang Starr) varit de stora klassikerna för mig, slog Straight Outta Comptons råhet och tyngd vid den tidpunkten allt som jag tidigare hade släppt in. Albumet sammanfattas som en fullkomligt skoningslös exponering av orättvisan och förtrycket, med Los Angeles korrupta polisstyrkas brutalitet som ofta förekommande slagpåse.

Musikmässigt blir en hiphop-platta i mitt tycke inte bättre komponerad och producerad än så här, vilket inte är konstigt med en lineup som denna. Straight Outta Compton följdes av 1991 års Niggaz4Life och blev det sista studioalbumet, dock med enbart fyra originalmedlemmar kvarvarande. Men historien lever kvar i dokumentärer och spelfilmer, med just Straight Outta Compton från 2015 i täten. 

SUMMER NAMM 2017: Digitech SDRUM

SUMMER NAMM 2017: Digitech SDRUM

SUMMER NAMM 2017: Epiphone

SUMMER NAMM 2017: Epiphone