RAMMSTEIN-SPECIAL: Samtliga album rankade – från sämst till bäst

RAMMSTEIN-SPECIAL: Samtliga album rankade – från sämst till bäst

Rammsteins frontfigur Lindemann fyller 55 år – uppmärksammas med en rankning av bandets hela diskografi. 

Sex skivor över en så lång karriär som Rammstein har är inte så mycket att skryta med. Som svar på det har man vägt upp den tunna diskografin med hög kvalitet. Hur vi placerar gruppens studioalbum kan du läsa i listan nedanför. 

6. LIEBE IST FÜR ALLE DA (2009)
(UNIVERSAL)
INSPELAD I: SONOMA MOUNTAIN RECORDING ESTATE, KALIFORNIEN / PRODUCENT: JACOB HELLNER & RAMMSTEIN

liebe.jpg

Rosat till tusen av kritikerkåren, obegrlipligt nog, när sextettens industrirock fyra år efter Rosenrot förvandlades från spännande till olidligt tråkig. Bortsett från pompösa Waidmanns Heil och den ljuvliga lågmäldheten i Frühling In Paris, saknades mycket av den känslomässiga råheten som tidigare präglat gruppens alster, där resterande spår inte inte kom i närheten av vad man presterade i exempelvis SeemannAlter MannSpieluhrKeine Lust och Zerstören. Ett svårt uppdrag, förvisso, men mycket mer hade jag räknat från en av dagens mest kreativa musikinstitutioner. 

5. HERZELEID (1995)
(MOTOR MUSIC)
INSPELAD I:
UPPGIFT SAKNAS / PRODUCENT: CARL-MICHAEL HERLÖFSSON, JACOB HELLNER

Herzeleid.jpg

Herzeleid rankad näst sist?! Ja, den frågan är det nog några som ställer oss nu. Men härifrån och uppåt i listan rör det sig om ganska fina gränser mellan plattornas respektive kvalitet. För att debutera med ett album av en kaliber som denna är ingen dålig bedrift. Framför allt när det innehåller långlivade klassiker som Asche zu AscheSeemann och Du Riechst so Gut. Men också för en produktion som är välartikulerad och ligger som en blåslampa på trumhinnorna. Ett startskott som detta kan Jacob Hellner och bandet se tillbaka på med stor glädje. 

4. ROSENROT (2005)
(UNIVERSAL)
INSPELAD I:
TELDEX STUDIOS, BERLIN; EL CORTIJO STUDIO, MÁLAGA, SPANIEN / PRODUCENT: JACOB HELLNER

rosenrot.jpg

Bara ett år efter starka Reise, Reise ramlar uppföljaren Rosenrot ned i anhängarnas brevlådor världen över och bjöd på en imponerande låtskatt i samma mörka anda som sin föregångare, inkluderat de förkrossande låtarna BenzinMann Gegen Mann, titelspåret och Zerstören. Samtidigt som materialet i det stora hela nog inte var lika tillfredsställande tempomässigt för vissa lyssnare, tillhör SpringWo Bist Du och Stirb Nicht Vor Mir de mest välkomponerade spåren i diskografin.

 

3. SEHNSUCHT (1997)
(MOTOR MUSIC)
INSPELAD I:
TEMPLE STUDIOS, MALTA / PRODUCENT: JACOB HELLNER & RAMMSTEIN

sehnsucht.png

Hur tankarna än gick i den kreativa smedjan är det – förutom bedriften att sättas på kartan så här tidigt i karriären – ett sannerligen kaxigt drag att placera sin genombrottslåt som femte spår på uppföljaren till fullängdsdebuten. Du Hast är inte enbart Rammsteins viktigaste kännetecken, den definierar för gemene man på samma sätt sätt en hel genre. Men med blott en låt som har en sådan stor slagkraft, inkluderat hiten Engel, överskuggas ofta stora delar av albumets resterande innehåll. Här ryms även ruskigt välkomponerande stycken som Spiel Mit MirKlavierAlter Mann och Eifersucht.

2. REISE, REISE (2004)
(MOTOR MUSIC)
INSPELAD I: 
EL CORTIJO STUDIO, MÁLAGA, SPANIEN / PRODUCENT: JACOB HELLNER & RAMMSTEIN

reise reise.jpg

Den tyngd som bandet levererade genom Reise, Reise kan inte beskrivas som annat än kolossal. Här har vi allt, extra allt och lite till. Redan i andra spåret Mein Teil känns det som att jordklotet ska kollapsa. Och trodde man att andrummet skulle vara långvarigt efter Dalai Lama trodde man fel, för därefter brister allt och inget kan längre hålla planeten i balans. Keine Lust är Rammsteins svar på en rivningskula av bibliskt mått. Men även en bjässe som denna har lugnare stunder av världsklass, som Ohne Dich. En kraft som denna blir svår för sextetten att toppa. 

1. MUTTER (2001)
(MOTOR MUSIC)
INSPELAD I:
STUDIO MIRAVAL, FRANKRIKE / PRODUCENT: JACOB HELLNER & RAMMSTEIN

Mutter.jpg

Är du bekant med Rammstein sedan innan kunde du nog lista ut detta redan på förhand: Mutter är och förblir det vassaste som gruppen någonsin släppt. Och det är inte som många gånger tidigare enbart på grund av dess energiska urladdning, för det ryms så mycket mer här. Vad som gör att just Mutter hamnar högst upp är ett ruggigt gripande och färgstarkt berättandeskap där varje spår förflyttar en till främsta raden på en teaterföreställning. Varje låt är ett unikt nummer innehållande dramatik, spänning, vemod och förlösande glädje. Man har nyttjat varje kulör och skapat ett genremässigt mästerverk. Från inledande Mein Herz Brennt till finalen Nebel

TEST: Korg Gadget för Mac

TEST: Korg Gadget för Mac

RETRO: Patrik Dahlbom träffar industri-ikonerna Rammstein (MM 5-2001)

RETRO: Patrik Dahlbom träffar industri-ikonerna Rammstein (MM 5-2001)