FÖRHANDSTITT: NORD STAGE 3

Vi tar en liten förhandstitt på Clavias senaste giv. Nord Stage 3 är femte generationen Nord Stage. NS3 erbjuder förbättringar, utvecklingar samt en rad nyheter från föregående NS-modeller. Orgeln är hämtad från Clavias dedikerade värstingorgel Nord C2D, synten som bygger på samma motor som Nord Lead A1 med adderad sample playback. Pianodelen har bland annat dubblerat minne (2 GB), utökad polyfoni (120 röster), ett par filtreringsalternativ för varje piano samt en ny kategori (Layer).

TEST: Laney R500-115

Laney är väl mest kända för att göra gitarrförstärkare, kanske framförallt en signaturmodell åt Black Sabbath-gitarristen Tony Iommi. Men faktum är att de under sin femtioåriga historia tillverkat såväl basförstärkare som PA-system, som användes av Led Zeppelin när det begav sig. Nu har Laney har släppt en ny kombo i sin Richter Bass-serie. Vi kollar in.

TEST: Applied Acoustics Systems Objeq Delay

Montrealbaserade Applied Acoustic Systems, ofta förkortat AAS, grundades 1998 och har med tiden gjort sig kända för välljudande mjukvaruinstrument och effekter. Nyligen släppte de Objeq Delay, som trots sitt namn klarar av långt mer än vad en traditionell delayenhet i regel brukar. 

GUIDE: App to date

Trogna MM-läsare kanske har noterat att App to Date tagit ett längre uppehåll, men nu är jag alltså tillbaka. Självklart har det hänt en hel del, även om den explosion av nytänkande som kom ungefär mellan 2013 och 2015 avstannat lite. Nya appar har dock fortsatt strömma ut, och äldre appar har gjorts bättre och mer relevanta, inte minst med det förträffliga protokollet Ableton Link. I den här artikeln tänkte jag titta närmre på tre lite mer experimentella rytmiska appar.

TILLBAKABLICKEN: Susanne Sundfør, MM 15-06

Norska Susanne Sundfør förknippas ofta med andra artister då vi hört hennes röst på inspelningar med bland annat Røyksopp, M83 och Kleerup. Att se henne som endast sångerska är dock att göra våld på sanningen då hon själv är en begåvad låtskrivare och producent. Senaste skivan Ten Love Songs producerade hon till största delen själv.