All in Intervju

INTERVJU: Donny McCaslin

Den amerikanske jazzsaxofonisten Donny McCaslin inledde sin karriär i tonåren då han spelade med sin pappas band. Från att ha spelat renodlad akustisk jazz har han på senare år rört sig allt längre in i den elektroniska musiken. Och samarbetet med David Bowie på Blackstar har attraherat en större publik till hans musik.

INTERVJU: 10 snabba med Staffan Ljunggren (Trummor & Orgel)

Trummor & Orgel har sedan starten 2003 skördat stora framgångar i sin fusiongenre mellan psykedelia och jazz. Nu, flera hundra spelningar, en handfull TV-framträdanden och flera album senare, är man tillbaka men ännu en fullängdare. MM passade på att fråga den ena brodern ur duon, Staffan Ljunggren (trummis), 10 snabba inför släppet av den nya skivan Indivisibility.

RETRO: Thåström solodebuterar (MM 10-1989)

Den 29 september släppte Joakim Thåström ny studioplatta inför en förväntansfull kritikerkår. Sedan Centralmassivets release har den forne Ebba Grön- och Imperiet-ikonen kammat fina betyg från landets prominenta publikationer. Men hur resonerade Thåström kring musikskapande och utrustning vid solokarriärens begynnelse?

INTERVJU: 11 snabba med Ane Brun

Ane Brun skördar i skrivande stund framgångar med sin senaste studioplatta Leave Me Breathless, innehållande helt briljant framförda covers på fjorton klassiska alster. Med en stämma av absolut rang beslöt vi oss för att kontakta Ane för en blick in i hennes bakgrund och samtidigt snappa upp några tips och tricks.

INTERVJU: 11 snabba med Miss Li

Miss Li, en av vår tids folkkära artister, är aktuell med sitt nya studioalbum A Woman's Guide to Survival. Ett såväl musik- som budskapsmässigt vasst och viktigt sådant innehållande sedvanligt skarpt låtskrivande och känsloväckande texter. Som en fenomenal vokalist var vi nyfikna på Linda Carlssons bakgrund och vilka tips hon har för att vässa stämbanden. 

INTERVJU: Goldfrapp

I våras släppte Goldfrapp sin sjunde fullängdare Silver Eye och är nu ute på turné. Vi träffar Will Gregory, ena halvan av denna duo, för att bland annat reda ut hur de lyckas variera sitt sound från en release till en annan och ändå alltid lyckas behålla en röd tråd i allt de släpper. 

INTERVJU: Todd Rundgren

Todd Rundgren är en lika legendarisk artist som producent. Han har genom åren också haft för vana att spela, sjunga och producera sina soloplattor på egen hand. På det nya albumet har han dock samarbetat med en osannolik uppsättning artister, från Robyn och Trent Reznor till Daryl Hall och Ronald Fagen.

TILLBAKABLICKEN: Susanne Sundfør, MM 15-06

Norska Susanne Sundfør förknippas ofta med andra artister då vi hört hennes röst på inspelningar med bland annat Røyksopp, M83 och Kleerup. Att se henne som endast sångerska är dock att göra våld på sanningen då hon själv är en begåvad låtskrivare och producent. Senaste skivan Ten Love Songs producerade hon till största delen själv.

INTERVJU: Eric Gales

Han började spela gitarr som fyraåring, fick skivkontrakt när han var 16. Eric Gales har överösts med lovord genom åren. Joe Bonamassa kallade honom ”en av de bästa, om inte den bästa gitarristen i världen”. Men det har inte varit en bekymmersfri resa. Han släppte sitt fjortonde album i våras och berättar för MM att hans liv nu är på rätt väg.

INTERVJU: Isabel Sörling

Min uppfattning om improviserad musik och jazz har utan tvekan varit både ytterst begränsad och i viss mån inskränkt. Nu har jag träffat en röstimprovisatör som vänt upp och ned på alla dessa mina föreställningar.

INTERVJU: Blå - Rocco Gustafsson, Micke Lönngren & Martin Roos

Under nittiotalet och början av 00-talet växte sig en från början obskyr källarlokalsklubb sig succesivt starkare i Eskilstuna. Fenomenet var en av de faktorer som starkt befäst stadens image som en popstad. Med kopplingar till såväl lokala artister, som Kent, Yvonne och Soviac, och diton från hela landet lever minnet av klubben kvar – trots att det gått mer än tio år sedan den lade ned.