All in Guide

GUIDE: PIGGA PLUGGAR *PREMIÄR*

I den här artikelserien ska vi kolla lite extra på nya, och gärna lite billigare pluggar – både effektpluggar och mjukvaruinstrument. Vi kanske inte går lika djupt i vår analys som vi brukar; fokus ska istället hamna på originalitet, prisvärdhet, och andra egenskaper som kan vara värdefulla i främst hemstudiosammanhang.

GUIDE: App to date

Pekskärmsmiljön är bördig jord för att testa nya saker inom digitalt musikmakande, och det gäller även sequencers. Vi tar oss an tre nya sätt att…tja, spela på saker.

GUIDE: Ytterligare några pluggar du inte kan leva utan

Efter den förra artikeln i serien ”Tio pluggar du inte kan leva utan” fick Musikermagasinets redaktion en massa mejl från läsare som hade synpunkter på innehållet i artikeln. Många tyckte förstås att det bara var trams, men det fanns ändå tillräckligt många som uppskattade det för att vi skulle våga oss på en efterföljare.

GUIDE: App to date

Ljuger rubriken? Nja, man ska väl vara lite försiktig med reklamspråket, även om en av apparna i den här artikeln har precis ett sådant här påstående i sin marknadsföring. Men för mig är de här tre effektapparna åtminstone helt klart sista skriket i iOS inom sina respektive genrer. Och som vanligt kostar de mindre än en lunchpizza.

GUIDE: App to date

En trummaskin som kan göra drones? En FM-synt som spelar trummor i ockulta mönster? En rompler som man faktiskt blir glad av?! I iOS-världen kan man hitta de mest oväntade saker.

GUIDE: App to date

Att vara först är inte alltid det som räknas, det handlar lika mycket om att göra det bäst – fråga Apple. I denna App to date tar vi en titt på tre appar i AU-format som hittat smarta, snygga och spännande varianter på tre väldigt välbekanta effektkategorier. Dessutom kostar de bara några tior!

GUIDE: App to date

För syntälskare har iOS varit lite av en renässans. Förutom möjligheterna hos pekskärmen och de relativt sett låga (ibland väldigt låga) priserna på appar och tillgängligheten, så har också experimentlustan varit stor. Utbudet av helt nya instrument, virtuella versioner av klassiska maskiner och portningar är så stort att en sorts ”tio bästa”-lista kräver att man endera begränsar sig eller bara går väldigt mycket på sin egen smak. Jag har valt att göra lite av båda, som ni kommer att märka.

GUIDE: Vad har du i riggen, Nate Newton? (Converge)

Sedan sin formation i början på 90-talet har Converge etablerat sig som ett av världens mest inflytelserika band. Med sin kaotiska och metalinfluerade hardcorepunk har man skapat klassiska album som Jane DoeYou Fail Me och Axe to Fall – och nu senast The Dusk in Us. I samband med denna release kontaktade vi kvartettens basist Nate Newton för en lite närmare titt på hans liverigg. 

GUIDE: App to date - Effektfullt!

En front där det alltid rör sig inom iOS är effekter. För den här artikeln har jag vaskat fram några riktiga guldkorn från det senaste året, som visar på tre av de saker som gör det så kul med musik i iOS – hög kvalitet, kreativa (ibland på gränsen till galna) utvecklare och låga priser.

GUIDE: App to date

Trogna MM-läsare kanske har noterat att App to Date tagit ett längre uppehåll, men nu är jag alltså tillbaka. Självklart har det hänt en hel del, även om den explosion av nytänkande som kom ungefär mellan 2013 och 2015 avstannat lite. Nya appar har dock fortsatt strömma ut, och äldre appar har gjorts bättre och mer relevanta, inte minst med det förträffliga protokollet Ableton Link. I den här artikeln tänkte jag titta närmre på tre lite mer experimentella rytmiska appar.

GUIDE: VINTAGE ELLER FAKE

Vad är det som gör en så kallad vintage-gitarr så bra? Är det materialet? Är det monteringen? Eller är det bara känslan? Och är det något man kan återskapa med hyfsat enkla medel? Vi beslutar oss för att försöka hitta svaren på dessa och en hoper andra relevanta frågor.

BYGGSPECIAL: Plastrelikering

Ett kritvitt plektrumskydd till Stratan eller Telen är sällan särskilt fräckt. Färdigåldrade plastplekor är rätt dyra, så vi fixar detta själva istället. Och när vi ändå är i farten tar vi även tag i rattarna och mickkåporna.