GUIDE: Bygg din egen gitarrpedal, del 1

GUIDE: Bygg din egen gitarrpedal, del 1

Ett första försök

Visst finns det vissa gitarrpedaler som låter bättre än andra? Vore det inte kul att kunna bygga en av dessa på egen hand? Vi gör ett försök…

För mig började det redan i skarven mellan 70- och 80-tal. Jag hade börjat leka med egna inspelningar och hittade byggbeskrivningar till olika effektburkar, som kompressorer, limitrar och annat i amerikanska elektroniktidningar.

All vår början ...

Det allra första byggprojektet hittade jag i Guitar Player. Det var en förförstärkare som kunde monteras i en gitarr, och som skulle ge lite extra häng när man kopplade in den. Projektet bestod i en handfull komponenter som monterades på en veroboard-platta, och som jag lyckades klämma in tillsammans med ett 9-voltsbatteri i bakluckan på en Ibanez Les Paul Juniorkopia. P-90-micken som satt i gitarren hade sedan länge bytts ut mot en av tidens populära humbuckermickar, och med den nya preampen i gitarren hade den fått ett helt nytt – och väldigt hett – sound.

För att återgå till det där med veroboard … det kräver kanske sin förklaring. På en av bilderna här intill ser du en veroboard, i det här fallet för en byggsats till en overdrive-pedal. En vanlig beteckning är även strip-board, eller perf-board, där de flesta plattor av den här typen ingår. Egentligen är veroboard ett firmamärke som har kommit att omfatta flera andra tillverkares plattor, precis som man kallar många terränggående fordon för Jeep. Veroboard utvecklades av Terry Fitzpatrick på Vero Electronics Ltd i början av 60-talet och har sedan dess varit utgångspunkten för miljontals olika elektronikprojekt. Till skillnad från vanliga PCB (tryckta kretskort) har veroboarden ingen färdig kretslösning. Den består av ett antal kopparremsor med regelbundna hål i, och genom att bryta kopparledningarna, och göra nya förbindelser kan man skapa tämligen avancerade kretsar. Hålen gör det möjligt att montera komponenter, som sedan löds mot kopparremsorna. Det låter kanske mer komplicerat än det är. Veroboard är den vanligaste inkörsporten för folk som vill skapa egna byggprojekt, eller bara bygga elektronikprojekt efter andras beskrivningar. Flera av de projekt vi ska kika på utgår från en veroboard-plattform.

Här ser du ett vanligt kretskort och ett Veroboard (t.h.).

Hursomhelst… så småningom ledde veroboardlödandet mig fram till nästa steg. Det blev dags att etsa egna kretskort. Det som behövdes var en förlaga – vilket man kunde hitta i elektroniktidningar – en kopparklädd fiberplatta, etssyra (samma som jag använt ibland annat relikeringsprojekt för gitarrer), fotofilm och lite annat fix och trix.  Eftersom både jag och min kompis var vana fotoamatörer hade vi tillgång till mycket av det här. Det slutade med att vi gjorde kretskort till både hifi-slutsteg och en massa inspelningseffekter. Kul … och söligt. Estssyran var bra på att etsa hål i alla kläder vi hade. Men nu glömmer vi det!

I den här serien ska vi fokusera på att löda och fixa i ordning våra egna gitarrpedaler, endera från veroboard, eller färdiga kretskort. Kanhända återvänder vi till etsandet nån gång längre fram.

Verktyg

Den svåraste biten i de här projekten är nog själva lödandet. Till det behöver vi en bra lödkolv, eller lödstation, och en smula vana vid att löda. För den som lagat sin egen gitarrsladd, bytt en mickkontakt eller något liknande bör det inte innebära någon större svårighet.

En lödkolv och lite lödtenn, livsviktiga verktyg för pedalbyggaren. Lödkolvar finns i flera olika storlekar. Lagom är alltid bäst.

En sån här lödstation kan man hitta för några få hundralappar.

Utöver lödkolv behövs lödtenn, några bra tänger – minst en avbitare och en näbbtång. Skiftnycklar, och skruvmejslar är väl sånt man redan har i sin hushållslåda. Till det kan det komma en borrmaskin och några metallborrar, för att göra hål i lådorna för telejack och strömmatningskontakter, om man inte köpt förborrade aluminiumlådor. Sen är det klart att det kan vara praktiskt med en tennsug om man behöver löda loss någon komponent, men det brukar kunna fixa sig ändå. När det handlar om att just byta komponenter kan det var en god idé att montera vissa komponenter, som IC-kretsar och transistorer i speciella hållare, då löder man fast hållarna på kretskortet, och vid byte lyfter man bara ur komponenten och trycker dit en annan istället. IC-kretsar med åtta eller fler ben är nästintill omöjliga att få loss, men även det mesta i komponentväg med fler än två ben kan vara pilliga att löda loss om man behöver byta dem. Det kan man behöva för att till exempel ersätta med en variant som är brusfriare eller har ett annat sound. Då är hållarna en välsignelse.

Många byggsatser eller byggbeskrivningar kan rekommendera flera olika komponenter av en eller annan anledning. Det kan gälla en diod, eller transistor som får pedalen att låta på ett visst sätt, och en annan skapar ett annat sound. Då kan det vara kul att prova sig fram, för att se vilket man själv föredrar. Det kan också handla om att vissa komponenter kan vara svåra att få tag på. Då kan man behöva montera en nästan likvärdig komponent, medan man fortsätter jakten på den rätta enheten.

Undan för undan

Internet är förstås en underbar källa till information om pedalbyggandet. Vad hade vi varit utan den? Men var ska man leta? Vad verkar vettigt? Hur hittar man alla information därute? Ja, det är lätt att drunkna i det stora utbudet. Och det är precis därför vi på MM beslutat oss för att hjälpa er på traven. Den första sajten jag vill rekommendera är http://tagboardeffects.blogspot.se. Den är skapad av en kille från Manchester som kallar sig Ivlark. Han berättar i princip allt om att bygga egna pedaler. Han har också både en facebooksida och en blogg som du kan nå från ovanstående länk. På tagboardeffects blogspotsida finns massor av oerhört nyttig information. Det fullkomligt vimlar av byggtips, och flera hundra olika byggbeskrivningar. Det handlar om i stort sett alla intressanta gitarrpedaler som någonsin sett/hört dagens (eller gårdagens) ljud.

De flesta projekt bygger på att man använder just en veroboard, som vi behandlar tidigare i artikeln. Många av projekten finns också att köpa från två olika leverantörer. Bitsbox (bitsbox.co.uk) finns i Storbritannien och Mklec (mklec.com) hittar vi i USA. Bitsbox är något billigare än amerikanska mklec.com, men då tillkommer en del småkomponenter som IC-hållare etc. De byggsatser som finns färdiga att beställa har direktlänkar från tagboardeffects.

Om man kollar under ”archive” till höger på sidan hittar man en mängd olika pedaler. Här finns tex en enkel MXR Distortion, det skulle kunna vara ett bra nybörjar-kit: http://tagboardeffects.blogspot.se/2010/07/mxr-dist.html

En annan bra källa är Aion Electronics, som säljer färdiga kretskort, med tillhörande komponentlistor. Även här finns massor av bra tips och goda råd. Bra priser och snabba leveranser. Kretskorten kostar 8–10 dollar/st:

https://aionelectronics.com/diy-pcb-projects

Naturligtvis kan man även hitta billiga byggsatser på Ebay – finns det något man inte kan hitta där – men där är det ofta svårare att få utförlig information om exakt vad byggsatserna innehåller i komponentväg.

Svenska produkter

Självfallet har vi även ett gäng entusiaster som bygger gitarrpedaler här och var, även i vårt land. Historien bakom dessa är ofta likartad. Det handlar om en gitarrist som inte är riktigt nöjd med de pedaler man kan köpa från den lokala handlaren, och börjar bygga egna. Kompisarna hör resultatet och vill också ha de hembyggda pedalerna. Och snart rullar det på och alla börjar höra av sig.

För Magnus Andersson, som ligger bakom Tiny Pedals, var det på det viset. Tony Wärefors med KTW-pedalerna, Reine Wallnedal från Mårdaklev och hans MRDKLV-pedaler, Aron och Roger Haglund och deras Powerpedals – alla kan berätta i stort sett samma historia.

Och så har vi förstås kungen av alla svenska pedalbyggare, Björn Juhl. Björns handbyggda pedaler betingar ofta rent astronomiska summor, även i begagnat tillstånd. Sen sköter ju finska Mad Professor serietillverkning av några av Juhls konstruktioner. Till detta kommer mitt-emellan-varianten från USA, där Bearfoot också bygger pedaler från Juhls tankesmedja.

Dessutom finns vänliga själar som vill hjälpa oss andra att bygga egna pedaler – folk som säljer färdiga byggsatser här i Sverige. En av dessa entusiaster är Albin Roslund och hans Moody Sounds. Han har under flera år sålt pedalbyggsatser – till en början mest egna konstruktioner. Idag säljer han dock byggsatser från flera andra ”tillverkare”. Nästa gång ska vi prova på att bygga något ur Moody Sounds rika katalog. Så håll ut, och passa på att kika på Moody Sounds utbud. Där finns flera byggsatser som även lämpar sig som nybörjar-kit. Vi ses om en månad eller så…

Så här ser den ut. Min första egna gitarrpedal.

Nyttiga länkar

Massor av byggprojekt och info: http://tagboardeffects.blogspot.se

www.bitsbox.co.uk och www.mklec.com säljer färdiga kit till några av ovanstående projekt.

Många bra kretskort: https://aionelectronics.com/diy-pcb-projects

Här har ni två varianter på Klon Kentaur:

http://store.generalguitargadgets.com/kits/kits-distortion/kc-complete-kit.html

https://www.3pdt.com/products/klon-overdrive

https://moodysounds.com finns i Sverige och säljer både kits och komponenter.

Här finns flera andra byggsatser, många av dessa hittar ni även hos Moody Sounds: http://byocelectronics.com

Även på Ebay kan du hitta massor av byggsatser som denna:

http://www.ebay.com/itm/DIY-Distortion-Guitar-Effect-Pedal-KIT-Guitar-Effects-DS-NO1-Suite-with-1590B-/111702437256

Sen är det bara att leta vidare…

PRODUKTNYHET: Presonus StudioLive AR22 [VIDEO]

PRODUKTNYHET: Presonus StudioLive AR22 [VIDEO]

TEST: Steinberg Nuendo 8

TEST: Steinberg Nuendo 8