SUMMER NAMM 2017: Yamaha

SUMMER NAMM 2017: Yamaha

I Yamahas monter på Summer NAMM i den amerikanska södern debuterade man bland annat nio modeller i en klassisk basserie och återinförde ett klassiskt trumset i sockersöta kulörer. 

BB Series

Yamahas klassiska serie elbasar har 40 år i ryggen och har burits av en rad välkända musikanter, bland dessa Nathan East, Abe Laboriel, med flera. Nio nya modeller stod för besökarnas beskådan i Nashville, Tennessee, och sett till ljudet hävdar tillverkaren att man inte tummat på ljudet, utan enbart krympt dess storlek och förbättrat spelbarheten. Samtliga har en "smörgås"-konstruktion där lönn är inklämt mellan två lager al och är utrustade med custom-mickar som sägs borga för hög gain-output. 

Pacifica 611VFMX

Elgitarr-serien Pacifica, som i dag består av 100-, 200-, 300-, 500- och 600-serien, får nu ett tillskott i den sistnämnda arsenalen i form av 611VFMX. Tillgänglig i tre olika kulörer, Translucent Black, Root Beer och Translucent Blue (bilden), utmärks gitarren enligt företaget främst för sin kombination av Seymour Duncan-mickar: SP90-2N (hals) och Custom 5-humbucker (stall). Duon lovar rejäl output och en stor portion sustain. På köpet får man ett tremolostall av typen V550, stämmekanik från Grover samt sadel och stränghållare från Graphtech. 

Tour Custom

Custom-trumseten är tillbaka, och med mer karaktär än någonsin, sade Yamaha i samband med utannonseringen på Summer NAMM. Utöver de nya färgerna, Butterscotch, Caramel, Candy Apple Red, Chocolate och Black Liquorice, har man lagt mycket krut på virket och byggt stommar och träsargar med utlovat lång hållbarhet och behåller stämningen längre. 

LJ Acoustic

Gitarristen med smak för akustiska yxor glömdes inte bort, då man passade på att även lansera tre nyheter: LJ6R, LJ16R och Smashing Pumpkins-frontfiguren Billy Corgans signatur LJ16BC. Medan de två förstnämnda modellerna består av topp i gran (Engelmann), rygg och sidor i rosewood och är behandlade med byggtekniken A.R.E (Acoustic Resonance Enhancement), skiljer sig gitarrerna åt i bemärkelsen att LJ6R har laminerat virke och LJ16R solitt trä. Corgan-varianten är skapad utifrån LJ16R och är uppiffad med bland annat TUSQ-sadlar och Gotoh-stämskruvar. 

RECENSION: Alice Cooper – Paranormal

RECENSION: Alice Cooper – Paranormal

SUMMER NAMM 2017: Supro

SUMMER NAMM 2017: Supro