SUMMER NAMM 2017: Fender

SUMMER NAMM 2017: Fender

Fender hade nog en minst sagt hektisk upplaga av Summer Namm 2017 i Nashville, Tennessee. Här visade man inte bara upp en hiskelig mängd gitarrer – såväl elektriska som akustiska – utan även en intressant nyhet på förstärkarfronten. 

Custom Shop (Pacific Battle)

Är man såväl gitarrist som nostalgiker av andra världskrigshistoria, släppte tillverkaren en Strato- och en Telecaster med ett yttre som lär tilltala. Men vad får man utöver kroppar av ask, hals i mahogny, greppbräda i ebenholts (9,5"), 6105-band och mickar bestående av Custom Shop Texas Special respektive Custom Shop Fat '50s? Jo, militärgrönt hardcase samt ett modellplan av inspirationskällan, bombplanet B-25 Mitchell. Plektrumskyddsmaterialet sägs även vara hämtat från ett fullskaligt plan. 

Fender Pacific Battle Stratocaster

Fender Pacific Battle Telecaster

Custom Shop Front Row Legend Esquire

Front Row Legend Esquire

Det är inte vilket träslag som helst som använts till denna smått spektakulära gitarr, utan 100 år gammal gul ceder, närmare bestämt Alaskan Yellow Cedar. Men årsringarna tar inte slut där, för virket kommer nämligen från The Hollywood Bowl, som genom åren besökts av såväl Sinatra som Beatles. Gitarrens lönnhals är besmyckad med greppbräda på 7,25" och band av vintage-karaktär. Micken är av modell Broadcaster. 

 

Custom Shop Mid-Year Limited Collection

I denna laddning ryms hela sju elgitarrer, fem Stratocasters och två Telecasters, och erbjuder både relikerad design och utlovat välljudande hårdvara. Klicka på bilderna i galleriet för specifikationer för respektive gitarr.

Classic Design

Även på den akustiska sidan breddar man sortimentet, här genom sju varianter i form av sex gitarrer och en bas. Modellerna CP-60S, CT-60S, CN-60S, CB-60SCE (bas), CP-140SE, CT-140SE och CN-140SCE är samtliga tillverkade i gran (lock) mahogny (rygg och sidor) och utrustas med elektronik från Fishman från och med basen CB-60SCE. 

Signaturer

Fyra gitarrister och en basist är det som hyllas i år av Fender, och det är inte vilka som helst.

'64 Custom Deluxe Reverb

Fenders i dag över 50 år gamla tillika klassiska gitarrförstärkare Blackface Deluxe Reverb är nog en låda som många önskar till sin musikstuga. Nu kommer chansen igen, enligt Fender. Med nya rörförstärkaren '64 Custom Deluxe Reverb hävdar man återskapa vintage-tonerna från originalet, men sätter samtidigt en särprägel genom dess för hand lindade AB763-kretsar. Här erbjuds 20 watts uteffekt, rördrivet spring-reverb och tremolo på samtliga kanaler (bright och normal), Fender Vintage Blue Tone-kondensatorer, preamp-rör i form av 12AX7 och 12AT7, likriktarrör av modell 5AR4/GZ34, 6V6-utmatningsrör och ett 12-tums Jensen C-123Q-högtalarelement. 

SUMMER NAMM 2017: Supro

SUMMER NAMM 2017: Supro

TEST: Output Analog Strings

TEST: Output Analog Strings