DAGENS KLASSIKER: Joni Mitchell – Blue

DAGENS KLASSIKER: Joni Mitchell – Blue

Den 22 juni släppte den kanadensiska singer-songwritern Joni Mitchell sitt fjärde studioalbum – mästerverket Blue

Joni Mitchell – Blue, 1971 (Reprise)

Början på 70-talet var en omtumlande period för Joni Mitchell. Två förhållanden gick i kras inom loppet av två år och lämnade vardagen i spillror. Och uppbrottens efterdyningar, de med Graham Nash och James Taylor, hörs klart och tydligt på delar av den fantastiska plattan Blue

Naket, ärligt och uttömmande är ord som bäst beskriver albumet, som inte lämnar någon oberörd. Framför allt startskottet All I Want, titelspåret och This Flight Tonight (som även tolkats av Nazareth).

Men är det en låt som verkligen sätter tårkanalerna i gungning är det River, pianoalstret med den lånade Bjällerklang-slingan. Ett verk som varje gång får mig att stirra mot horisonten och greppas av Mitchells eskapistiska drömmar. 

Som avslutning vill jag återigen tipsa om att kika in Nazareths tolkning av This Flight Tonite, men också Lisa Miskovskys och Kalle Moraeus svenska version av River, funnen på jul-ep:n God Jul önskar Lisa Miskovsky och Kalle Moraeus under titeln Isar

PRODUKTNYHET: Steinberg släpper Nuendo 8 [VIDEO]

PRODUKTNYHET: Steinberg släpper Nuendo 8 [VIDEO]

RECENSION: Royal Blood – How Did We Get So Dark?

RECENSION: Royal Blood – How Did We Get So Dark?