DAGENS KLASSIKER: Rainbow, Joan Jett

DAGENS KLASSIKER: Rainbow, Joan Jett

Den 17 maj 1976 och 1980 släpptes två mycket inflytelserika alster: Rainbows Rising och Joan Jetts självbetitlade debutplatta, senare omdöpt till Bad Reputation.

Suck... Så vansinnigt snyggt omslag!

Suck... Så vansinnigt snyggt omslag!

Rainbow – Rising, 1976 (Oyster/Polydor)

Om det är en frontfigur som kammar hem utmärkelsen Heavy metals vassaste genom tiderna, är det solklart Ronnie James Dio (1942-2010). Inget snack om den saken. Oavsett om karln hade framfört Holy DiverTarot Woman eller GB:s glassutbud sommaren 1993, hade han gjort det med samma djupa inlevelse och mystik. Och på Rainbows andra tillika starkaste studioalbum, Rising får man allt och lite till.

Men medan större delen av ljuset från strålkastaren är riktat mot den sedan sju år tillbaka avlidne rockguden, är den instrumentala insatsen här minst lika kraftfull. Lyssna bara på det finfina samspelet mellan Ritchie Blackmore och keyboardisten Tony Carey i Stargazer!

Joan Jetts självbetitlade debutalbum släpptes den 17 maj 1980, men gavs ut igen året därpå under titeln  Bad Reputation .

Joan Jetts självbetitlade debutalbum släpptes den 17 maj 1980, men gavs ut igen året därpå under titeln Bad Reputation.

Joan Jett – Joan Jett, 1980 (Blackheart/Boardwalk)

En av plattorna från gymnasietiden som aldrig blir sämre, utan bara blir bättre, är Runaways- och Blackheart-ikonens solodebut. Här ryms nämligen hela tolv rivjärnsvassa spår med melodier och körer i såväl 50/60-talsanda som ren och skär punkrock, som dessutom borde fått Ramones-hakorna att slå i marken.

Från det klockrena och Freaks and Geeks-förknippade startskottet Bad Reputation, vidare till den tunga balladen You Don't Own Me, och slutligen framme vid det svängiga slutspåret What Can I Do For You, visar Jett en konsekvent hög låtskrivarnivå. Har du inte hört den tidigare, gör det nu!

Blue Microphones introducerar hörlursparet Sadie och Ella

Blue Microphones introducerar hörlursparet Sadie och Ella

TC Electronics första fem pedaler i VST-formatet [VIDEO]

TC Electronics första fem pedaler i VST-formatet [VIDEO]