TEST: Genelec 8320 & 7350

TEST: Genelec 8320 & 7350

Skapar tillsammans tydlig och detaljrik ljudbild 

Genelec har länge gjort oväntat högkvalitativa små högtalare. Nu har den minsta i den professionella serien utrustats med kraftigare elektronik och DSP-kraft för akustikkompensation. Parar man 8320 med en skönt kompakt subwoofer som 7350 skapar man ett ännu bättre system.

 

Det är inte bara stora system som Genelec levererar. Utöver det större 7370/8340-systemet som vi testat har Genelec i och med den uppdaterade 8300-serien äntligen begåvat den minsta modellen 8020 med DSP-kraft. Kombineras den med den kompakta subwoofern 7350 har man ett kompetent och litet lyssningssystem som man inte behöver skämmas för. 8320 har till skillnad från de övriga i serien inte plats för digitala ljudingångar, utan tillhandahåller enbart en analog ingång, medan 7350 med sin lite större yta har sex analoga och en digital ingång. 

Den nya elektroniken och övergången till klass D-förstärkare i 8320 har ökat den möjliga lyssningsnivån med 4 dB till 100 dB SPL, sänkt basomfånget till 55 Hz från 59 Hz och samtidigt sänkt vikten. De små monitorerna som blivit populära i både mobila sammanhang och sovrumsstudior väger nu bara 3,2 kilogram – ett halvt kilo mindre än föregångaren 8020C. Subwoofern klarar sig ned till 22 Hz (-6 dB, förvisso) och kan leverera maximalt 104 dB SPL från sitt 8”-element.

IN OCH UT 

8320 är precis som alla modeller i 8300-serien mörkgrå och gjuten i aluminium med rundade former för att minska diffraktion kring kabinettet, och har en bred waveguide kring diskantelementet. Själva högtalarelementen skyddas av ett metallnät vilket gör högtalaren mindre riskfylld för mobilt bruk. 

På baksidan finns en vanlig IEC-kontakt för strömförsörjning, två av Genelecs nätverksuttag (som inte kan användas på annat sätt än med GLM-kontrollsystemet) och en analog ljudingång. På denna kompakta modell fanns ingen plats för DIP-switchar för akustikreglering utan allt får skötas ifrån det betydligt mer kompetenta GLM-systemet som kan köpas separat för 3 000 kronor. 

Subwoofern i detta system, 7350, lanserades tidigare än 8320 men de gifter sig bra till ett kraftigt litet system. På sidan av bashögtalaren finns in- och utgångar för fem analoga huvudkanaler och ingång för en LFE-signal för att bygga ett vanligt 5.1-system. Signalen tas emot av 7350 och skickas sedan ut till huvudhögtalarna. Till skillnad från bjässen 7370 finns ingen utgång för att länka ihop flera 7350. Det finns dock en digital AES/EBU-ingång och en likadan utgång. Utgångar och ingångar sitter sammankopplade. Man kan exempelvis inte mata in signal digitalt och ta ut signal till huvudhögtalarna analogt. Nej, man får vackert koppla in signal på analog ett om man vill koppla huvudmonitorerna på analog ett. Två nätverkskontakter för att bygga in högtalaren i Genelecs GLM-nätverk och en vanlig IEC-kontakt för strömförsörjning. 

FUNKTIONER

Trots att 8320 verkar ha väldigt få inställningsmöjligheter är det här ett fall där skenet klart bedrar. Kopplar man upp sig med vanliga nätverkskablar mot subwoofer, monitorer och Genelecs hårdvarugränssnitt får man på datorn tillgång till Genelec Loudspeaker Manager (GLM) och en mängd funktioner.

De vi testat kom dessutom i form av ett paket som inkluderar två högtalare och GLM-kitet med USBgränssnitt, mätmikrofon och en nivåkontroll. Mer om GLM finns beskrivet i testet av det större Genelec-systemet med 8340 och 7370, men sammanfattningsvis är det mycket kraftfullt och ett givet tilläggsköp om du ska köpa de här högtalarna – eller så lånar du hårdvaran av en kollega, trimmar in systemet och återlämnar kitet. Inställningarna går bra att spara i högtalarnas minne. Att justera kopplingen mellan subwoofer och monitorer går superfort och är verkligen skönt. Systemet blir riktigt enhetligt med korrekt balans hela tiden. 

Här i GLM-systemet styrs 8320-monitorerna och 7350-subben, men systemet kan hantera totalt 30 högtalare.

För den som arbetar på många olika platser är kombinationen av liten storlek, tydlighet och möjlighet till akustikkompensation eftertraktansvärt. Även om GLM-systemet är enklare än någonsin att jobba med så är det ändå en del pyssel att koppla in både ström, ljud och nätverket, GLM-adaptern, mikrofonen och dra igång det på datorn. Inmätning och justering tar drygt fem minuter, men jag rekommenderar att köra multi-point-mätning som jag tycker ger ett generellt bättre resultat. Allt som allt går det fort men det är alltid tidsbrist på OB-jobb med lösa prylar – man får väl väga in om akustikkompensationen är värd den extra riggningstiden. Tänker man använda högtalarna mycket skulle jag säga ja. 

Högtalarna är utrustade med ett system som stänger av dem vid inaktivitet, och så fort ljudsignal inkommer vaknar de igen. Det betyder att man praktiskt taget kan strunta i att slå på och av högtalarna, de drar mindre än en watt i det automatiska standby-läget. 

LYSSNING

Uppställda i mitt akustikbehandlade kontrollrum levererar 8320 tillsammans med subben en betydligt kraftigare och mer substantiell upplevelse än vad man rimligen borde kunna vänta sig. Det här är en egenskap som 8320 delar med sina föregångare. När jag behövt använda mina små 8020 som litet PA har det alltid stått någon och förundrat tittat på hur så små högtalare kan spela så starkt – och med så rejäl bas. 8320 spelar ännu starkare och djupare. 

Integrationen med subben är riktigt fin och systemet spelar tajt tillsammans. I GLM-mjukvaran är det lätt att slå på/av Bass Management eller rumskalibreringen för att jämföra. Åtminstone just att stänga av Bass Management är inte så dumt att göra ibland för att jämföra elektrisk och akustisk summering. I ett par högtalare så små som 8320 saknas förstås de lägre registren utan subwoofer. Det finns fortfarande tillräcklig information för att veta ungefär vad som pågår där nere, men vill man korrekt kunna bedöma balanser och eq:a där nere behövs subwoofern.Genelec har alltid varit duktiga på att behålla samma ljudmässiga signatur över hela sin produktlinje och eftersom vi även har ett par rejält mycket större 8340 på testbänken kan vi notera att det fortfarande gäller. Skillnaden är nivå och hur låg bas som kan spelas, inte systemets karaktär. 

I kombination presterar 8320 och 7350 väldigt väl och ger en tydlig och detaljerad ljudbild som överlag känns jämn. Stereobilden är faktiskt väldigt god med tydliga positioner. 

SAMMANFATTNING

Tydlighet och en lätt ”framåtlutad” karaktär med öppen diskant är en god sammanfattning. 8320 är bland de mest kompetenta och kompakta monitorer som vi tittat på, och med 7350 som komplement är det ett riktigt bra system. Den som är intresserad bör köpa 8320 Bundle där GLM-hårdvaran medföljer (2x8320 + GLM för 10 000 kronor). Monitorerna är fortfarande utmärkta utan GLM, men vilket slöseri det är att inte ha detaljstyrningen och akustikkompensationen om man ändå har stöd för det i högtalarna. Det är svårt att se några riktiga alternativ, just tack vare de extrafunktioner som GLM ger. 

FAKTA

GENELEC 8320
TYP Aktiv monitorhögtalare med DSP
INGÅNGAR  linjeingång (XLR)
KONTAKTER 2x Genelec SAM nätverksport (RJ45)
MÅTT 24 cm x 15 cm x 14 cm (H x W x D)
VIKT 3,2 kg
PRIS 4 320 kronor
DISTRIBUTÖR Genelec, www.genelec.se

GENELEC 7350
TYP Aktiv subwoofer med DSP
INGÅNGAR 6 linjeingångar (XLR), 1 AES/EBU (XLR)
UTGÅNGAR 5 linjeutgångar (XLR), 1 AES/EBU (XLR)
KONTAKTER 2x Genelec SAM nätverksport (RJ45)
MÅTT 41 cm x 35 cm x 32 cm (H x W x D)
VIKT 19 kg
PRIS 9 200 kronor
DISTRIBUTÖR Genelec, www.genelec.se

PLUS

  • Klar och tydlig ljudbild

  • Kompetent styrsystem

  • Bra rumskorrigering

  • Mer kraft än vad storleken signalerar

MINUS

  • Inget

TEST: Output Analog Strings

TEST: Output Analog Strings

REPORTAGE: Lightship95

REPORTAGE: Lightship95